Lise eğitimini tamamlayan öğrenciler ÖSYM (Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenen YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı)’na girmektedirler. Ülkemizde liseden mezun olan öğrencilerin girdiği bu sınav öğrencilerin diledikleri bölümü okumalarına olanak sağlamaktadır.
YKS bünyesinde üç adet oturum bulunmaktadır. Bu oturumlar öğrencilerin hedeflediği fakültelerin giriş şartı için belirlediği puan türlerine göre kısımlara ayrılmıştır. Sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanları olmak üzere dört adet puan türü bulunmaktadır.
YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), aşağıdaki oturumlardan oluşmaktadır:
- TYT (Temel Yeterlilik Testi)
- AYT (Alan Yeterlilik Testleri)
- YDT (Yabancı Dil Testi)
Bu oturumların TYT ve AYT bölümlerinde öğrencilere matematik soruları yöneltilmektedir. Öğrencilerin ilgili oturumlardaki çoktan seçmeli matematik sorularını çözmeleri başarı puanlarına direkt olarak etki etmektedir.
TYT Matematiğinde Hangi Konular Yer Almaktadır?
TYT oturumunda öğrencilerin akıl yürütme, mantıklı düşünme, yorumlama gibi becerileri test edilmektedir. Sadece bu oturuma girmeyi tercih eden öğrenciler meslek yüksek okulu olarak nitelenen ön lisans bölümlere gidebilmektedir.
TYT oturumu içerisinde bulunan matematik dersi temel matematik olarak nitelendirilmektedir. Temel matematik konuları ise şu şekilde listelenebilir:
Temel Kavramlar, Sayı Basamakları, Bölme ve Bölünebilme, EBOB – EKOK, Rasyonel Sayılar, Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer, Üslü Sayılar, Köklü Sayılar, Çarpanlara Ayırma, Oran Orantı, Denklem Çözme, Problemler, (Sayı Problemleri, Kesir Problemleri, Yaş Problemleri, Hareket Hız Problemleri, İşçi Emek Problemleri, Yüzde Problemleri, Kar Zarar Problemleri, Karışım Problemleri, Grafik Problemleri, Rutin Olmayan Problemleri) Kümeler – Kartezyen Çarpım, Mantık, Fonskiyonlar, Polinomlar, 2.Dereceden Denklemler, Permütasyon ve Kombinasyon, Olasılık, Veri – İstatistik.
TYT matematiğe çalışmak için öğrencilerin uzmanlardan destek alması son derece faydalı olacaktır. Uzman eğitmenler edindikleri tecrübeler sayesinde öğrencilere bu süreçte ders çalışma programı hazırlamaktadırlar.
Matematik konuları birbiriyle ilişkili olmasından dolayı öğrencilerin konuları iyi bir şekilde öğrenmesi gerekmektedir. Aksi taktirde öğrenciler bir konuda takılı kalarak diğer konulara geçememektedir. Bu durumun önüne geçmek adına uzmanlardan destek alınmalıdır.
TYT’ye hazırlanan adayların ezberci bir yaklaşımla ders çalışmaması gerekmektedir. Ülkemizde artık her sınavda yeni nesil sorular sorulmaktadır. Bu bağlamda öğrencilerin yorumlama, mantıklı düşünme, akıl yürütme gibi becerileri ölçülmek istenmektedir. Dolayısıyla öğrencilerin matematik dersine bu yönde çalışmaları isabetli olacaktır.
AYT Matematik Konuları Nelerdir?
AYT (Alan Yeterlilik Testleri) kapsamında öğrencilere çoktan seçmeli 40 adet matematik sorusu yöneltilmektedir. 40 soru içerisinde 30-31 adet matematik 9-10 adet ise Geometri sorusu yer almaktadır. Öğrencilerin bu alanda elde edeceği başarı, genel puan ortalamasına direkt olarak katkı sağlamaktadır. Bu sebeple öğrencilerin AYT oturumuna ciddi bir şekilde çalışmaları gerekmektedir.
AYT matematik konuları şunlardır: Temel Kavramlar, Sayı Basamakları, Bölme ve Bölünebilme, EBOB – EKOK, Rasyonel Sayılar, Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer, Üslü Sayılar, Köklü Sayılar, Çarpanlara Ayırma, Oran Orantı, Denklem Çözme, Problemler, Kümeler, Kartezyen Çarpım, Mantık, Fonskiyonlar, Polinomlar, 2.Dereceden Denklemler, Permütasyon ve Kombinasyon, Binom ve Olasılık, İstatistik, Karmaşık Sayılar, 2.Dereceden Eşitsizlikler, Parabol, Trigonometri, Logaritma, Diziler, Limit, Türev, İntegral.
Görüldüğü üzere AYT oturumunda öğrencilerin Temel Matematik bilgilerinin ölçülmesinin yanı sıra İleri Düzey Matematik bilgileri de ölçülmektedir. Limit, Türev ve İntegral gibi konular İleri Düzey Matematik konuları arasında yer almaktadır.
Öğrencilerin AYT matematiğine çalışırken bir uzmandan yardım alması son derece sağlıklı olacaktır. Bu sayede öğrenciler düzenli bir ders çalışma planlamasına tabi tutulmakta ve konuları verimli bir şekilde öğrenmektedirler.
Öğrencilerin bu süreçte strese maruz kalmaması için öğrenci-veli-öğretmen işbirliği gerekmektedir. Bu sayede öğrenciler süreci başarılı bir şekilde geçirmekte ve kalıcı bir matematik bilgisine sahip olabilmektedir.
YKS Matematiğine Çalışma Yöntemleri Nelerdir?
Öncelikler öğrencilerin önyargılı bir tutumdan uzak durmaları ve matematiğe karşı pozitif yaklaşımlar sergilemeleri gerekmektedir. Bu durumda matematik uzmanlarından destek almak son derece yarar sağlamaktadır. Özellikle online matematik eğitimleri öğrenciyle sürekli iletişim kurmasından dolayı öğrencinin motivasyonunun daima yüksek olmasını sağlamaktadır.
Öğrencilerin ders tekrarı yapması çalışma yöntemlerinden en önemlileri arasındadır. Öğrenilen bilgiler ilk olarak beyinde kısa süreli hafızada toplanmaktadır. Sonrasında bilgiler tekrar edilirse uzun süreli hafızaya geçmektedir. Bu sayede öğrenciler derste öğrendiği bilgileri kalıcı bir şekilde hafızalarında tutabilmektedirler.
Öğrencilerin matematik çalışırken dikkat etmesi gereken bir diğer metot sorgulayarak öğrenmektir. Sorgulayarak öğrenen öğrenciler öğrendikleri bilgileri nerede kullanacaklarını tespit edebilmektedirler. Bu sayede YKS kapsamında karşılaştıkları çoktan seçmeli matematik sorularını cevaplarken zorluk yaşamazlar.
YKS kapsamında bulunan çoktan seçmeli matematik sorularına öğrencilerin doğru kaynaklardan çalışması gerekmektedir. Yukarıda da belirtildiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu tarafından belirlenen müfredat yeni nesil konuları içermektedir. Dolayısıyla yeni nesil alıştırmaların ve soruların yer aldığı kaynaklar kullanmak öğrencilere katkı sağlayacaktır. Uzman eğitmenler eşliğinde çalışan öğrenciler doğru kaynak seçimi yapabilmektedirler. Bu bakımdan öğrencilerin Online eğitimleri tercih etmeleri doğru kaynaklara ulaşmalarını sağlamaktadır.
Öğrencilerin matematik çalışırken çalışma ortamlarından dikkat dağıtıcı ögeleri uzaklaştırmaları gerekir. Dikkat dağıtıcı unsurlar öğrencilerin motivasyonunu olumsuz anlamda etkileyebilir.
Online Eğitimle YKS Matematik
Online eğitimler çağımızın en popüler eğitimleri olarak bilinmektedir. Sadece bir internet bağlantısıyla öğrenciler matematik öğrenimini tamamlayabilmektedirler. Online eğitimler zaman ve mekan algısının ötesinde olmasından dolayı öğrencilerin rahatlıkla katılabildiği ve verimli bir şekilde derslerine çalışabildiği platformlardır.
Online Matematik Eğitimleri öğrencilere bireysel olarak ders çalışma programı hazırlamakta ve programa uyup uymadıklarını daima kontrol etmektedir. Bu sayede öğrenciler verimli bir şekilde matematik öğrenebilmekte ve YKS sınavında başarılı olarak diledikleri üniversiteye gitme şansını elde edebilmektedirler.
Online eğitimler öğrenci merkezli bir eğitim anlayışını benimsemektedir. Öğrencinin aktif olduğu eğitimler daima daha öğretici ve kalıcı eğitimlerdir. Öğrencinin dinamik bir şekilde derse katılması, sorgulayarak öğrenmesi online eğitimlerin başlıca hedefleri arasındadır.
Online eğitimler hazırladıkları bireysel ders çalışma programları sayesinde öğrencilerin iyi ve eksik oldukları konulara odaklanmaktadır. Bu sayede öğrenciler eksiklerini gidermekte ve zamanı iyi kullanmayı öğrenebilmektedirler.
Zaman yönetimi öğrenciler için son derece önemlidir. Zaman yönetimi iyi olan öğrenciler ders çalışırken gereksiz detaylara boğulmaz ve nokta atışı yöntemlerle dinamik bir şekilde ders çalışırlar.
Online eğitimlerde çalışmakta olan tecrübeli öğretmenler öğrencilerin matematik çalışmalarını sürekli takip etmektedirler. Ayrıca onlara alıştırmalar yaptırarak takıldıkları yerde direkt olarak müdahale edebilmektedirler. Bu sayede öğrenciler konuları atlamadan eksiksiz bir şekilde matematik öğrenebilmektedirler.
Online matematik eğitimleri oldukça ekonomiktir. Normal kurslara göre ücretleri oldukça makul olan online matematik eğitimleri ekstra masraflara da yol açmamaktadır.
Matematik Röntgeni sistemi online bir matematik öğrenimi sağlayan bir sistemdir. Sistemin Türkiye’de ilk ve tek olduğu nokta ise öğrencinin tek seansta analizinin yapılmasıdır. Bu analiz sayesinde öğrencinin eksikleri tespit edilir ve kendisine uygun bir ders çalışma programı hazırlanır.
"Başarının ilk adımı; olduğunuz yeri doğru tespit etmektir." .Ümit Hayri Koç
MATEMATİK RÖNTGENİ KURUCUSU