YKS Yeni Nesil Sorular Nasıl Çözülür?
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde bulunan liselerde eğitim ve öğrenimlerini tamamlayan öğrenciler üniversite öğrenimlerine başlamak için birtakım sınavlara tabi tutulmaktadırlar. İçerisinde üç farklı oturumu içeren YKS, ülkemizde ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından 2018 yılından bu yana uygulanmakta olan ve her sene tekrarlanan ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavı sistemine verilen isimdir.
ÖSYM tarafından hazırlanan söz konusu üniversiteye geçiş sınavına öğrencilerin ciddi şekilde çalışması gerekmektedir. Bu anlamda öğrenciler sınavda karşılarına gelecek olan çoktan seçmeli soruların tarzlarını bilmeli ve bu çerçevede çalışmalarını ve planlamalarını yürütmelidirler.
Planlı ve programlı çalışmak her sınav için başarının anahtarı rolündedir. İstikrarını ve disiplinini bozmadan verimli ders çalışma yöntemlerini uygulayan öğrenciler sınavlarda neredeyse hiçbir kaygıya uğramamakta ve bu bağlamda sınavlar düşük stresle girebilmektedirler.
Milli Eğitim Bakanlığı lise programları dahilinde bulunan müfredatlar öğrencilerin planlamaları içerisinde ana başlıklar halinde bulunmalıdır. Bu sayede ÖSYM tarafından hazırlanan çoktan seçmeli soruları cevaplamada zorluk yaşamayacaklardır.
Müfredat öğrenciler için bu denli önemli olmasından dolayı kaynak seçiminde de uzman eğitmenlere danışmak öğrencilerin yararına olacaktır. Bazı yayınların ÖSYM sınav mantığını sorulara yayması ve yeni nesil olarak nitelenen sorulara fazlaca yer vermesi öğrencilerin ilgili yayınları tercih etmesine başlıca sebep olmalıdır.
Öğrenciler yeni nesil sorulara yaklaşırken zihinlerinde belli prensipler olması oldukça önemlidir. Öğrencilerin zihinlerinde bulunan prensiplerin, mantık yürütme, yorumlama ve çıkarımlar yapma gibi becerilere hitap etmesi gerekmektedir. Yeni nesil sorular öğrenci merkezli bir eğitim sisteminin getirilerine uygun olarak öğrenciyi bilişsel ve duyuşsal yönden geliştiren türdendir.
Öğrencilerin Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) dikkat etmesi gereken etkenlerden biri de sorulara ezberci ve geleneksel tarzda yaklaşmamasıdır. Ezberci ve geleneksel metotlar öğrencinin soruyu yanlış yanıtlamasına sebep olabilir. Bu açıdan yorumlama çıkarımlar yapma gibi eylemelerle sorulara yaklaşmak öğrenci açısından oldukça fayda sağlayacaktır.
YKS Yeni Nesil Sorulara Nasıl Çalışılmalı?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) öğrencilere üç oturum sunulmaktadır. Üç oturum içerisinde aşağıdaki çoktan seçmeli testler bulunmaktadır:
- TYT (Temel Yeterlilik Testi)
- AYT (Alan Yeterlilik Testleri)
- YDT (Yabancı Dil Testi)
Öğrencilerin üç oturuma da kayıt yaptırmaları uzmanlar tarafından önerilmektedir. Genellikle YDT alanına birçok öğrenci katılmamaktadır. Fakat bu oturumdan da öğrencilerin gelecek kaygılarını minimum düzeye indirgeyen fakültelere giriş yapılabilmektedir.
YKS sürecinde öğrencilerin planlı ve disiplinli çalışması oldukça önemlidir. Planlı ve istikrarlı çalışan öğrenciler genellikle diledikleri üniversiteye gidebilmekte ve yüksek başarı sıralamaları elde etmektedirler.
Öğrencilerin uzman eğitmenlerle çalışması öğrencilere oldukça yarar sağlayacaktır. Uzman eğitmenler edindikleri tecrübeler sayesinde öğrencileri verimli bir şekilde yönlendirmekte ve sağlıklı ders çalışma yöntemlerini öğrencilere aktarabilmektedir.
Özellikle matematik dersi YKS için oldukça önem arz etmektedir. Matematik dersinden başarılı olan öğrencilerin sayısal ve eşit ağırlık alanlarında tercih yapmaları kolaylaşmaktadır.
Tıp, Hukuk ve Diş Hekimliği gibi fakülteler ülkemizde başarı sıralamalarında daima üst sıralarda bulunan fakültelerdir. Bu fakültelere yerleşmek isteyen öğrencilerin ciddi bir matematik eğitimine ihtiyacı bulunmaktadır.
Matematik dersine çalışan öğrencilerin yeni nesil sorulara odaklanmaları sınava çalışma sürecinde kendilerine oldukça katkı sağlayacaktır. ÖSYM tarafından çoktan seçmeli sorularda artık ezberci bir metot öğrencilere sunulmamaktadır. Dolayısıyla öğrencilerin düzenli bir şekilde uzman bir eğitmen eşlinde yeni nesil sorulardaki mantık olgusuna dikkat etmeleri gerekmektedir.
Matematik dersine çalışmak birçok alıştırma ve pratikler aracılığıyla adım adım ilerleyen bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu süreçte öğrenciler uzman bir eğitmen eşliğinde çalıştıklarında daha verimli bir sonuca ulaşacaklardır.
YKS Matematikte Yeni Nesil Sorular
YKS yukarıda belirtildiği üzere öğrencilerin mantıklı düşünmelerini, yorumlama ve çıkarımlar yapma becerilerini aynı zamanda anlamlı ve disiplinli düşünme becerilerini ölçen bir sınavdır. Söz konusu tüm beceriler yeni nesil soruların felsefesini oluşturan olgular halinde bilinmektedir.
Öğrencilerin yeni nesil sorulara yaklaşımları kuru ezberlere dayanmamalı bilakis mantıklı düşünebilme kabiliyetiyle bütünleşmelidir. Özellikle matematik dersinde artık öğrencilere geleneksel metotlarla sorular sorulmamaktadır.
Matematik dersinde yer alan yeni nesil sorular incelendiğinde sadece sayıların soyut dünyası değil birtakım somut görsellerle harmanlanan mantıklı düşünme becerisini ölçen sorular yer almaktadır.
Matematik yeni nesil sorularında öğrencilerin hem bilişsel hem de duyuşsal gelişimleri ölçülmek istenmektedir. Bu açıdan öğrencilerin ders çalışırken belirleyeceği prensiplere dikkat etmeleri gerekmektedir.
YKS Matematik İçin Online Eğitim
Gelişen ve değişen dünyada her alanda farklılıklar meydana gelmeye başlamıştır. Bu alanlar içerisinde eğitimde teknolojinin gelişmesiyle birlikte değişimlere ve gelişimlere uğramıştır.
Online eğitimler çağımın modern eğitim anlayışı ürünleri arasında yer almaktadır. Online eğitimler sayesinde birçok öğrenci diledikleri yerden diledikleri zamanda eğitim alabilmektedirler. Online eğitimin diğer eğitimlere nazaran ekonomik ve verimli oluşu kendisini popüler yapan sebepler arasındadır.
Online eğitimler tüm derslerin eğitimleri yapıldığı gibi matematik dersinin de eğitimi gerçekleştirilmektedir. Matematik dersi birçok öğrencinin ekstra bir desteğe ihtiyaç duyduğu bir derstir. Bu sebeple online eğitimler arasında en çok rağbet gören matematik eğitimleridir.
Matematik dersine öğrencilerin bireysel olarak çalışması ve bireysel bir planlama yapması faydalı olacaktır. Çünkü zihni her anlamda yoran ve geliştiren bir ders olduğu için konuların anlaşılması ve birbiriyle bağlantı kurulması oldukça önemlidir.
Öğrencilerin planlama ve programlama yapması ve buna uyması halinde başarı kaçınılmaz olacaktır. Fakat birçok öğrenci program hazırlasa da istikrar sağlayamamakta ve bir süre sonra önyargılı bir yaklaşımla matematiğe çalışmayı bırakmaktadırlar.
Online eğitimlerde çalışmakta olan uzman öğretmenler öğrencilerin bu problemini çözebilmek adına profesyonel çalışmalar yapmaktadırlar. Bu sayede öğrencilerin ilk olarak derste hangi konularda eksik olduklarını tespit ederler ve öğrencinin ihtiyaçları doğrultusunda bir planlama yaparak öğrenciyi her adımda takip ederler.
Online eğitimler aracılığıyla matematik dersine çalışan öğrenciler kendilerine özel olarak hazırlanmış planlamalara tabi tutulmaktadır. Ayrıca matematik dersinde alıştırmalar çözerken uzman öğretmenlerle direkt olarak görüşebilmekte ve anında müdahalelerle verimi bir çalışma yürütebilmektedirler.
Matematik Röntgeni sisteminde ise ilk olarak öğrencinin hangi konularda eksiği olduğu analiz edilir. Yapılan analizlere bağlı olarak öğrencinin konu eksikleri giderilir ve daha sonrasında bol alıştırmalarla öğrenciye pekiştirme dersleri yapılır. Bu sayede öğrenciler ciddi ve kalıcı bir matematik bilgisine sahip olurlar.
Online matematik derslerinin bir avantajı da ulaşımının oldukça kolay olmasıdır. Sadece bir internet bağlantısı sayesinde birçok öğrenci matematik derslerine katılabilir hatta katıldığı derslerin kayıtlarını tekrar ederek kalıcı bir öğrenim sağlayabilirler.
"Başarının ilk adımı; olduğunuz yeri doğru tespit etmektir." .Ümit Hayri Koç
MATEMATİK RÖNTGENİ KURUCUSU