Ülkemizde öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğrenimlerini gördükten sonra farklı okullara ya da liselere geçiş yapabilmek için birtakım sınavlara katılmaktadırlar. Bu sınavlardan aldıkları başarı puanlarını kullanarak liselere veya üniversitelerin bünyesinde bulunan fakültelere gidebilmektedirler.
YKS ve LGS öğrencilerin hayatları açısından bir dönüm noktası olmasından dolayı son derece önemli sınavlardır. Bu sınavlara çalışan öğrencilerin ciddi ve istikrarlı bir şekilde çalışmaları başarı puanlarını doğrudan etkilemektedir.
Öğrencilerin söz konusu sınavlarda dikkat etmesi gereken belli başlı durumlar bulunmaktadır. Öncelikle öğrencilerin bu iki sınav içerisinde yer alan çoktan seçmeli soruları cevaplandırabilmek için iyi derecede hazırlıklarının olması şarttır.
Sınav hazırlık sürecinde öğrencilerin daima aktif ve dinç olmaları süreci kolaylaştırmaktadır. Motivasyonu yüksek olan öğrenciler öncesinden hedeflerini belirler ve planlamalarını yaparak derslere düzenli ve istikrarlı bir şekilde çalışırlar.
Öğrencilerin ilk yapması gereken şey YKS ve LGS hakkında olumsuz yaklaşımlardan kaçınmaktır. Bu sayede hazırlık sürecinde psikolojik anlamda motive olabilmektedirler. Tecrübeli insanların da dediği üzere inanmak başarmanın yarısıdır.
YKS ve LGS hazırlık sürecinde öğrencilerin pes etmeyerek devam edebilmeleri son derece önemlidir. Mücadele ruhuyla hareket eden ve bu duyguyu hiç kaybetmeyen öğrenciler başlarına gelen olumsuz hal ve durumlardan etkilenmeyerek sınavlara hazırlık süreçlerini verimli bir şekilde geçirmektedirler. Bu açıdan öğrencilerin olumsuz duygu ve düşüncelere kapılmaksızın bir hedef belirleyerek o hedefe doğru ilerlemesi öğrencilere sadece sınav başarılarını değil birçok hayat tecrübelerini de kazandıracaktır.
Zaman tayini ve zaman ayarlamaları hazırlık sürecinde çok önemlidir. Zamanını iyi programlayan ve zaman programlamasına uygun davranan öğrenciler çoğunlukla müfredat konularını hemen bitirir ve deneme çözümlemeleri yapmaya başlarlar. Bu sayede sınav için gerekli pratikliği kazanırlar ve süreci lehine döndürmeyi başarırlar.
LGS ve YKS sınavlarında öğrencilerin sorumlu tutulduğu belli başlı konular bulunmaktadır. Bu konular arasında orantısal olarak öğrencileri en çok etkileyen konular matematik konularıdır. Matematik netleri öğrencilerin başarı sıralamasını doğrudan etkilemektedir. Bu açıdan matematik dersine öğrencilerin ayrıca önem vermeleri faydalarına olacaktır. Matematik konuları ise söz konusu sınavlarda bazı farklılıklar göstermektedir. Bu açıdan her iki sınav içerisinde yer alan çoktan seçmeli matematik sorularını incelemekte fayda var.
LGS Matematik Konularına Nasıl Çalışılmalı?
Ortaokulu bitiren öğrenciler Fen liseleri, Proje Tabanlı Liseler, Meslek Liseleri, Anadolu liseleri gibi liselere gidebilmek için LGS yani Liseye Geçiş Sınavı’na katılmaları gerekmektedir. LGS sayısal ve sözel olmak üzere iki oturumdan oluşur. Sayısal oturumda yer alan matematik dersine öğrencilerin ayrıca önem vermesi gerekir. Çünkü matematik dersi başarı puanlarını en çok etkileyen ve sıralamadaki değişkenliği belirleyen bir derstir.
Matematik dersinin bu denli önemli olmasından dolayı öğrencilerin bu dersi önemsemeleri ve bu derse ciddi bir şekilde çalışmaları gerekmektedir. Matematik dersinde bulunan konular ise ayrıca dikkat edilmesi gereken konulardır. Çalışma sürecinde bu konular uzman bir öğretmenle değerlendirilmeli ve öğrenilmelidir.
Matematik konuları birbiriyle bağlantılı ve ilişkili konulardır. Bu konulara çalışmak isteyen öğrencilerin bütünsel bir metot takip etmeleri önemlidir. Öğrencilerin bazı konuları anlamadan diğer konulara geçmeleri olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu açıdan öğrencilerin planlı ve sistemli çalışması oldukça önemlidir.
LGS sürecinde olan öğrencilerin bazı kaygılarının olması çok normaldir. Çünkü bu öğrenciler hayatlarında ilk defa ülke çapında düzenlenen ve sıralamaya tabi tutulan bir sınava katılmaktadırlar. Dolayısıyla bu süreçte uzman eğitmenlere danışmak ve öğrencinin durumunu takip ederek süreçten olumsuz etkilenmesini engellemek son derece önemlidir.
Matematik konuları LGS bünyesinde çoktan seçmeli sorular halinde yer almaktadır. Genel olarak konular şu şekilde sıralanabilir:
- Üslü Sayılar
- Köklü Sayılar
- Çarpanlar ve Katlar
- Olasılık
- Veri Analizi
- Eşitsizlikler
- Cebirsel İfadeler ve Eşitsizlikler
- Doğrusal Denklemler ve Eğim
- Dönüşüm Geometrisi
- Geometrik Cisimler
- Üçgenler
- Eşlik ve Benzerlik
Konu çalışmalarında öğrencilerin mutlaka uzman öğretmenlerden yardım alması gerekir. Uzman öğretmenler öğrencilerin hangi düzeyde olduklarını ve hangi konularda eksiklerinin olduğunu bilmelerinden dolayı süreçte öğrenciyi verimli bir şekilde yönlendirebilirler.
Matematik Röntgeni sisteminde yer alan Online matematik dersleri öğrencileri öncelikle analiz ederek başlar. Bu analizde öğrencilerin konu eksikleri ve matematik dersinde nasıl bir konumda olduğunu belirlerler. Bu çıkarımlar neticesinde uzman eğitmenler öğrencilere profesyonel anlamda bir program hazırlar.
Program tamamen öğrenci merkezli ve öğrencinin matematik dersinde başarılı olabilmesi için gerekenleri içermektedir. Bu sayede Online eğitimlerle öğrenciler aktif bir şekilde YKS ve LGS hazırlanırlar ve matematik derslerinde başarı yüzdelerini artırırlar.
Matematik dersi içerisinde bulunan konuların soru dağılımları sınava hazırlanan öğrencilerde bir önbilgi oluşturması açısından önemlidir. Uzman eğitmenler öğrencilere soru dağılımları, yeni nesil sorular gibi farklı parametreleri dikkate alarak profesyonel bir eğitim verirler.
LGS matematik dersine öğrencilerin yukarıda da belirtildiği üzere bir uzman eğitmen eşliğinde planlı, programlı ve istikrarlı bir şekilde çalışmaları son derece faydalı olacaktır.
YKS Matematik Konularına Nasıl Çalışılmalı?
Lise eğitim öğretim sürecini tamamlayan öğrenciler artık üniversite sınavlarına hazırlanmaktadırlar. Üniversite sınavı YKS yani Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak adlandırılmaktadır. YKS üç farklı oturumdan oluşmaktadır. Bu oturumlar şöyle listelenebilir:
TYT (Temel Yeterlilik Testi)
AYT (Alan Yeterlilik Testleri)
YDT (Yabancı Dil Testi)
Bu oturumlar içerisinde AYT (Alan Yeterlilik Testleri) ve TYT (Temel Yeterlilik Testi) kapsamında öğrencilerin sorumlu tutulduğu çoktan seçmeli sorular arasında Matematik son derece önemlidir.
Üniversite sınavına hazırlık öğrencilerin hayatlarındaki bir dönüm noktasıdır. Üniversite artık öğrencilerin ergenlik dönemlerinden çıkarak gençlik dönemine ayak bastığı bir süreçtir. Dolayısıyla verimli bir şekilde süreci yürütmek öğrencilere başarı sağlayacaktır.
YKS içerisinde yer alan Matematik dersine çalışmak öğrencilere ekstra avantajlar sunmaktadır. Üniversite sınavlarında ilgili oturumlara giren birçok öğrenci matematik dersinden soru işaretlemeyi tercih etmemektedir. Bu durum matematik bilen öğrencilerin yararına olan bir durumdur. İyi derecede matematik konularına hakim olan öğrenciler diledikleri üniversitelere gitmekte hiçbir problem yaşamamaktadırlar.
YKS Matematik konuları ise AYT ve TYT olarak iki başlıkta şöyle incelenebilir:
TYT (Temel Yeterlilik Testi) Matematik konuları:
- Temel Kavramlar
- Sayı Basamakları
- Bölme ve Bölünebilme
- EBOB – EKOK
- Rasyonel Sayılar
- Basit Eşitsizlikler
- Mutlak Değer
- Üslü Sayılar
- Köklü Sayılar
- Çarpanlara Ayırma
- Oran Orantı
- Denklem Çözme
- Problemler
- Sayı Problemleri
- Kesir Problemleri
- Yaş Problemleri
- Hareket Hız Problemleri
- İşçi Emek Problemleri
- Yüzde Problemleri
- Kar Zarar Problemleri
- Karışım Problemleri
- Grafik Problemleri
- Rutin Olmayan Problemleri
- Kümeler – Kartezyen Çarpım
- Mantık
- Fonskiyonlar
- Polinomlar
- Dereceden Denklemler
- Permütasyon ve Kombinasyon
- Olasılık
- Veri – İstatistik
AYT (Alan Yeterlilik Testleri) konuları:
- Temel kavramlar
- Rasyonel Sayılar
- EBOB – EKOK
- Oran – Orantı
- Mantık
- Kümeler
- Bölünebilme Kuralları
- Dereceden Denklem ve Eşistsizlikler
- Üslü İfadeler
- Üçgenler
- Veri – Seçme ve Sıralama
- Fonksiyonlar
- Polinomlar
- Parabol
- İkinci Dereceden Denklemler
- Çokgenler
- Katı Cisimler
- Trigonometrik Fonksiyonlar
- Doğrunun Analitik İncelenmesi
- İkinci Dereceden Fonksiyonlar ve Grafikleri
- Çember – Daire
- Permütasyon – Kombinasyon – Olasılık
- Üstel Fonksiyonlar – Logaritmik Fonksiyonlar
- Diziler
- Trigonometri
- Limit – Süreklilik
- Türev
- Belirsiz İntegral
- Belirli İntegral
- Çemberin Analitik İncelenmesi
Online Eğitimle YKS ve LGS Matematik
Online eğitimler çağımızın en modern ve popüler eğitim türlerinden biri. Online eğitimler sayesinde öğrenciler diledikleri zaman diledikleri yerden eğitim alabilmekteler. Online eğitimler tüm derslerde yapıldığı gibi matematik dersinde de aktif bir şekilde yapılmaktadır.
LGS ve YKS sürecinde olan öğrenci adayların matematik çalışmalarını düzenli ve prensipli bir şekilde yürütebilmeleri için uzman öğretmenlere ihtiyaç duyulmaktadır. Online matematik eğitimleri sayesinde öğrencinin daima yanında olan uzman eğitmenler başarılı bir eğitim faaliyeti gerçekleştirmektedirler.
Online eğitimlerde YKS ve LGS gibi ciddi çalışma isteyen sınavlara yönelik programlamalar yapılmaktadır. Örneğin öğrencilerin ilgili sınavlara hangi kaynaklardan çalışacakları önemli bir konudur. Bu hususta online bir şekilde öğretmenlerle istişare ederek makul ve mantıklı kararlar verilebilir.
Online matematik eğitiminde YKS ve LGS süreçlerinde olan öğrencilere bireysel olarak programlar hazırlanmaktadır. Bireysel programlar sayesinde öğrenciler eksiklerine yoğunlaşarak zamanı iyi kullanabilmektedirler. Bu sayede öğrenciler zaman yönetimini öğrenir ve verimli bir çalışma metodu gerçekleştirirler.
Modern eğitimin lokomotifi olan Online eğitimler, öğrencilere birebir eğitim vermesi açısından ve öğrencinin istediği zamanlarda eğitim alabilmesi açısından oldukça avantajlıdır. Bazı öğrenciler sınıfların olumsuz koşullarından etkilenebilmektedirler. Online eğitimlerle bu durum minimum düzeye inmektedir.
Online matematik eğitiminin bir diğer avantajı ise ekonomik olmasıdır. Normal özel derslerden hiç farkı olmayan hatta daha yararlı olan online dersler normal özel derslere göre oldukça makul fiyatlardadır. Öğrencilerin verimli ve planlı çalışmalar yapması için Online matematik dersleri alması faydalı olacaktır.
"Başarının ilk adımı; olduğunuz yeri doğru tespit etmektir." .Ümit Hayri Koç
MATEMATİK RÖNTGENİ KURUCUSU