LGS sınavı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen sekizinci sınıfı tamamlayan öğrencilere uygulanan bir liseye giriş sınavıdır. Bu sınava katılan öğrenciler fen liselerine, Anadolu teknik liselerine, sosyal bilimler liselerine, mesleki ve teknik liselere ve özel program uygulayan proje liseler gibi birçok liseye giriş yapabilmektedirler.
Sınav çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır. Sınav müfredatı ise Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde eğitim faaliyetlerini yürüten okulların işledikleri konuları kapsamaktadır. Daha önce söz konusu sınavın ismi TEOG olarak tanımlanmaktaydı. Fakat yeni alınan kararlara göre 2017-2018 eğitim öğretim yılı itibariyle sınav LGS adını almıştır.
LGS sınavının temel amacı ise öğrencilerin muhakeme yeteneğini ölçmek ve mantık yürütebilme becerilerini değerlendirmektir. Bu çerçevede öğrenciler bakanlığın müfredatında işlenen derslerden sorumlu tutulmaktadırlar.
Sınav sayısal ve sözel olmak üzere iki oturumdan oluşmaktadır. Bu kapsamda ilk oturumda öğrenciler Türkçe, Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı dil olarak sözel derslerden imtihan edilmektedir.
İkinci oturumda ise öğrenciler sayısal alan testine tabi tutulmaktadır. Sayısal alan testinde ise öğrenciler Matematik ve Fen Bilgisi derslerinden sorumlu tutulmaktadırlar.
Öğrencilerin birçoğu LGS sınavı bünyesinde sayısal test alanında Matematik dersinden kaç soru sorulduğunu merak etmektedirler. Bu anlamda LGS sınavında Matematik dersinden toplam 20 soru bulunmaktadır.
LGS’de Yeni Nesil Sorulara Nasıl Yaklaşılmalı?
LGS sınavına hazırlanan öğrencilerin matematik dersinde başarılı olmaları son derece önem arz etmektedir. Matematik dersi sayısal bir ders olmasından dolayı bazı öğrencilerin bu derse yaklaşımı önyargılı olabilmektedir. Verimli sonuçlar almak için öğrencilerin öncelikle bu derse karşı olan önyargılarını bir kenara bırakmaları ve bir planlamaya tabi olarak istikrarlı bir şekilde çalışmaları gerekmektedir.
Matematik dersinde iyi bir temel almış öğrenciler her zaman bir adım önde olmaktadırlar. Bu anlamda velilerin öğrencilere özellikle matematik dersi için profesyonel eğitim aldırmaları öğrencilere ekstra bir avantaj sağlamış olacaktır.
İlkokuldan itibaren matematik dersine planlı bir şekilde çalışan öğrencilerin LGS gibi sınavlarda başarı oranının yüksek olduğu tespit edilmiştir. İstikrar ve disiplin kavramları her ders için geçerliliğini koruduğu gibi matematik dersi içinde ayrıca önemlidir.
LGS sınavlarında artık yeni nesil sorular sorulmaktadır. Yeni nesil soruların en bariz farkları ise öğrencilerde mantık yürütme ve yorumlama becerilerini ölçmek istemesidir. Modern bir eğitimin gerekliliklerinden olan anlamaya ve çözümlemeye yönelik sorulara çalışmak öğrencilerin faydasına olacaktır.
Yeni nesil matematik soruları ezberci bir eğitim sisteminden oldukça uzaktır. Öğrencilerin zihinlerini dinamik bir şekilde kullanmaları istenmektedir. Matematik dersine çalışırken öğrencilerin mantık yürütme ve zihin becerilerini geliştirmeyi hedefleyen soruları bol bol çözmeleri LGS sınavına hazırlanmakta oldukça fayda sağlayacaktır.
Yeni nesil soruları çözebilmek öğrencilerin doğru çalışma yöntemlerini takip edebilmesinden geçmektedir. Sürekli alıştırmalar yaparak konuları aktif bir şekilde özümseyen öğrencilerin matematik dersinde diğer öğrencilere nazaran daha ileri seviyede olduğu gözlemlenmektedir.
LGS sınavı öğrencilerin hayatlarını etkileyen bir sınavdır. Bu sınavda başarılı oldukları taktirde istedikleri iyi bir lisede eğitim alabilmektedirler. Dolayısıyla öğrencilerin iyi bir eğitim alabilecekleri liselere gidebilmeleri için sınava disiplinli bir şekilde hazırlanmaları gerekmektedir.
LGS sınavında yeni nesi soruların yer alması bazı öğrencilerin yaklaşımlarını etkileyebilir. Öğrenciler ezberci bir eğitim sistemine tabi tutulduklarında sorgulama ve yorumlama becerileri körelmektedir. Bu yüzden öğrenciler yeni nesil sorulara önyargılı bir yaklaşım içerisinde olabilirler. Bu yüzden kaynak seçimlerinde ve özel ders kurslarında öğrencilere profesyonel bir eğitim aldırılmalıdır.
LGS Matematik Dersine Nasıl Çalışılmalı?
Öğrencilerin lise dönemine geçişini sağlayan LGS iki oturumdan oluşmaktadır. Söz konusu oturumlar sayısal ve sözel olarak ikiye ayrılmaktadır. Sayısal alan testlerinde ise yirmi adet matematik sorusu yer almaktadır. Öğrencilerin bu alandaki netleri onların başarı puanlarını doğrudan etkilemektedir.
İyi bir lisede eğitim almak isteyen öğrencilerin bu sınavda matematik dersinden yüksek netler yapması gerekmektedir. Matematik dersinde çalışmak ise birçok öğrencinin tam anlamıyla yerine getiremediği bir süreçtir.
Bu başlığımızın altında öğrencilerin LGS matematik dersine nasıl çalışması gerektiğinden bahsedeceğiz.
Öncelikle öğrenciler bir planlamaya tabi olarak çalışmalıdır. Bu sayede her gün neler yapabileceğine karar verirler ve verimli bir ders çalışma sistemini oluşturabilirler.
Uzman ve alanında deneyimli kişiler tarafından verilen matematik dersleri öğrenciler açısından oldukça fayda sağlayacaktır. Deneyimli eğitmenler öğrencilere profesyonel anlamda bir planlama yapabilmekte ve öğrenciyi sürece olumlu yönde hazırlamaktadırlar.
Matematik Röntgeni sisteminde LGS matematik dersine çalışmak isteyen adaylara özel bir eğitim sistemi uygulanmaktadır. Öğrencinin ilk olarak bulunduğu konum tespit edilmektedir. Yani öğrenci matematik dersinde hangi konulara hakim ve hangi konularda eksikleri var bu durum öncelikle belirlenir. Daha sonra uzman eğitmenler tarafından öğrencilere online bir danışmanlık hizmeti sağlanır. Bu aşamada ise öğrencilere profesyonel bir program hazırlanır ve online olarak sürekli programa uyulup uyulmadığının takibi yapılır. Bu sayede öğrenciler konu eksiklerini kapatır ve uzman eğitmen eşliğinde pratikler yaparak LGS sınavına hazır hale gelir.
Öğrencinin LGS matematik dersine çalışırken sürekli alıştırmalar çözmesi onun yararına olacaktır. Alıştırmalar öğrencinin motivasyonunu yükseltir ve sınav zamanı geldiğinde öğrenci herhangi bir zorluk yaşamaksızın alıştırma çözer gibi sınavı başarıyla tamamlar.
Öğrencinin bu süreçte yapması gereken bir diğer husus ise sağlığına dikkat etmesidir. İyi beslenen ve spor yapan öğrenciler sadece matematik dersinde değil birçok derste daha başarılı olmaktadırlar.
LGS matematik sınavına hazırlanan öğrencilerin uzman bir eğitmenle beraber kaynak seçimi yapması sınava hazırlık açısından son derece önemlidir. Bu sayede öğrenciler yeni nesi sorulara hakim olurlar dolayısıyla mantık yürütme ve muhakeme yetenekleri gelişir.
Online Eğitimle LGS Matematiğine Hazırlık
Çağımızda teknolojinin gelişimiyle hayatımızın birçok alanında kolaylıklar meydana gelmiştir. Eğitim alanında da teknoloji artık bir şekilde kullanılmaktadır. Artık eğitim alanında fiziksel unsurlar tamamen değişmiş ve online eğitimler hayatımızın bir parçası olmuştur. Online eğitimler sayesinde öğrenciler zaman ve mekandan bağımsız olarak eğitim süreçlerini yürütebilmektedirler.
Online eğitimler birçok derslerde gerçekleştirildiği gibi matematik dersinde de icra edilmektedir. Matematik derslerinin online bir şekilde faaliyete geçirilmesi öğrencilere birçok katkı sağlamaktadır.
Online matematik dersleri LGS sürecinde olan öğrencilere sınava hazırlanmaları konusunda oldukça yardımcı olmaktadır. Çünkü matematik dersi sayısal bir ders olmasından dolayı öğrencilerin çalışma esnasında sürekli yardıma ihtiyacı olmaktadır.
Online matematik dersleri sayesinde öğrenciler alıştırmalar çözerken takıldıkları noktaları anında uzman eğitmenlere danışabilmektedirler. Geleneksel yöntemlerde öğrencilerin bilgiye ulaşmaları daha sığ ve zorken online eğitimle bu engeller ortadan kalkmıştır.
Matematik Röntgeni sistemi online bir eğitim sistemidir. Öğrencilere uygun bir şekilde programlar hazırlanır ve diledikleri zaman diledikleri mekanda ders süreci ilerletilebilir. Sistemin en bariz özelliği ise öğrencilerin analizinin yapılması ve matematik dersinde hangi konumda olduklarının belirlenmesi ve bağlamda eğitim sürecine devam edilmesidir.
LGS matematik dersine öğrenciler online bir şekilde hazırlanabilirler. Fiziki anlamda olumsuz koşullardan etkilenmeyen öğrencilerin başarı oranları yukarı yönlü ivmelenmektedir.
Online eğitimin bir diğer avantajı ise öğrenci merkezli bir eğitim olmasıdır. Modern eğitim sistemlerinde tavsiye edilen öğrenci merkezli yaklaşım verimli bir ders işlemeyi sağlar ve başarıyı getirir.
LGS matematik dersine Online eğitimlerle hazırlanan öğrenciler uzmanlar tarafından sürekli takip edilmektedirler. Bu sayede konu eksikleri belirlenir ve üzerinden vakit geçmeden anından müdahalelerle eksik konular kapatılır.
LGS matematik alanında öğrenciler Online eğitimlerle evlerinde rahatlıkla ders çalışabilmektedirler. Bu sayede sınıf ortamlarının olumsuz koşullarından etkilenmezler ve verimli bir ders çalışma sürecine dahil olabilirler.
"Başarının ilk adımı; olduğunuz yeri doğru tespit etmektir." .Ümit Hayri Koç
MATEMATİK RÖNTGENİ KURUCUSU